Gıda Bülteni Tarım Evde topraksız tarım yapmak mümkün

Evde topraksız tarım yapmak mümkün

Çilek, marul, yeşil yapraklı sebzeler... Balkon hobilerinizi artık evinizin istediğiniz köşesine taşıyabilirsiniz. Çünkü evde de topraksız tarım yapmak mümkün. Topraksız tarım evde nasıl yapılır? Topraksız tarım için hangi sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz? Ayrıntılar haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yoğun iş ve kalabalık şehir hayatı zaman zaman hepimizi bunaltır. Kendimize farklı uğraşlar bulmak isteriz. Bahçemiz yoksa küçük balkonlarımızda kendi gıdalarımızı yetiştirmek için kolları sıvarız. Teknoloji ve beraberindekiler o kadar hızla gelişiyor ki; artık evlerimiz  topraksız tarım yapmaya elverişli hale geldi.

Evde Topraksız Tarım mı? 

Neredeyse her şeyi üretebilirsiniz. Ancak evde topraksız tarım yaparken daha az büyüyen türleri tercih etmeliyiz. Özellikle çilek, marul ve yeşil yapraklı sebzeler gibi bitkiler ile başlayabilirsiniz. Bunun yanında çiçek açan ve meyve veren bitkilerin ışıklanma isteklerinin daha fazla olacağını da unutmamalısınız.

Bunun için hazır satılan kitler bulabilirsiniz. Ancak bunlar sizin için biraz daha maliyetli olabilir. Üstelik hazır kitlerle, kendi emeğinizin ürünü olan evde topraksız tarım kiti kadar mutlu olmayabilirsiniz.  

Evde topraksız tarım yapmanın pratik yöntemi


Evde topraksız tarım için sistemi kuracağınız kabın derin olmasına dikkat edin. Çünkü su deponuz derin olursa, besin çözeltinizin kararlılığını daha kolay koruyabilirsiniz. Besin konsantrasyonunda ve pH’daki dalgalanmalarla küçük kaplarda daha sık karşılaşırsınız. Şeffaf kaplarda, ışık teması olduğundan yosunlaşma görebilirsiniz. Bu nedenle kabınızın şeffaf olmamasına özellikle dikkat edin. Kabınızın üzerine koyacağınız strafor plakaya veya kabın kapağına 15 cm aralıklarla delikler açın.


Küçük file saksılar kullanın 


Bitkilerinizi bu deliklerden yerleştirmek için küçük file saksılar kullanın. Saksıların içini kaya yünü ve kil çakılı gibi malzemeler ile doldurabilirsiniz. Kabınıza su doldurun. Su içerisine besin çözeltisini ilave edin. Kapağı kapattıktan sonra bitkilerinizi yerleştirin. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *