Çin Ningxia Tıp Üniversitesi iki bölümden oluşan, hakemli yeni bir çalışma ile, plastikte yemenin risklerine ilişkin bir araştırma yaptı.
Bilim insanları çalışmada iki parçalı bir yaklaşım kullandı. Önce Çin'de 3 binden fazla kişinin plastik paket servis kaplarından ne sıklıkla yemek yediğini ve kalp rahatsızlıkları olup olmadığını inceledi. Daha sonra fareleri, kaynatılıp paket servis kaplarına dökülen suda bulunan plastik kimyasallara maruz bıraktı.
Mutfağınızdaki plastikleri nasıl azaltabilirsiniz?
Verilerin, plastiklere yüksek frekanslı maruziyetin konjestif kalp yetmezliği riskini önemli ölçüde artırdığının ortaya konduğu çalışmada bilim insanları, plastikten hangi kimyasalların sızdığını kontrol etmeseler de yaygın plastik bileşikleri ile kalp hastalıkları arasında bir bağlantı olduğunu ve bağırsak biyomu ile kalp hastalıkları arasında daha önce de bir bağlantı bulunduğunu belirtti.
Çalışma, evde mikrodalgada pişirmekten veya plastik kaplara sıcak yiyecek eklemekten veya plastikte herhangi bir şey pişirmekten kaçınmayı öneriyor.
Evde plastik kap kacak veya ambalajları cam, ahşap veya paslanmaz çelik alternatiflerle değiştirmek de faydalı olduğu belirtiliyor.
Bisfenol A Nedir?
Bisfenol A (BPA), tek kullanımlık ve çok kullanımlık içecek şişeleri gibi gıda kullanımına yönelik polikarbonat plastik kapların üretiminde yaygın olarak kullanılan organik bir bileşik. Bunların polietilen tereftalat (PET) şişelerden farklı olduğunu belirtmek önemli.
BPA nerelerde bulunur?
BPA içeren polikarbonat plastiklerin birçok gıda ve gıda dışı uygulaması vardır. Gıda ve içecek ambalajları, su şişeleri ve diğer gıda ve sıvı kapları, sofra takımları, mikrodalga fırın kapları ve pişirme kapları bunlardan bazılarıdır.
BPA ayrıca bazı yiyecek ve içecek kutularının iç kaplamalarında da kullanılır. Eskiden bebek biberonlarında kullanılıyordu ancak artık polikarbonat içme bardaklarında veya özellikle bebekler ve küçük çocuklar için tasarlanmış biberonlarda yasaklandı.