Gıda Bülteni Gündem KFC çalışanları restorana "Emek hırsızı" afişi astı

KFC çalışanları restorana "Emek hırsızı" afişi astı

KFC ve Pizza Hut restoranlarında çalışan yaklaşık 7 bin çalışan, maaş ve tazminatlarına alamadan işsiz kaldı. Bu durumu protesto eden çalışanlar, bazı restoranlara afiş astı. İstanbul Acıbadem'deki kapatılan KFC restoranının önüne de şirketin patronunu hedef alan "Emek hırsızı İlkem Şahin" yazısı asıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

ABD merkezli Yum! Brands, sahibi olduğu KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye'deki işletmecisi İş Gıda'nın franchise anlaşmasını “standartları karşılayamadığı” gerekçesiyle 8 Ocak 2025 tarihinde fesh etmişti.

Fesih sonrası 283 KFC ve 254 Pizza Hut restoranını kapatan İş Gıda, konkordato talebiyle de mahkemeye başvurdu. Mahkeme, kesin konkordato için 3 ay süreyle mühlet kararı vermişti. Bu süreçte resroran çalışanları da işsiz kaldı. 2025 yılına ait maaş ve tazminatları ödenmeyen yaklaşık 7 bin KFC ve Pizza Hut işçisi, Türkiye çeşitli eylemler yapıyor.

Restoranın önene afiş astılar

Çalışanlar bazı restoranların önüne, sorunlarını anlatan afişler astılar. İstanbul Acıbadem'deki kepatılan KFC restoranının önüne asılan yazıda şöyle denildi:

“KFC ve Pizza Hut, çalışanlarına maaşlarını ve tazminatlarını vermemiştir.”

Bir başka afişte ise şirketin patronu hedef alınarak, “Emek hırsızı İlkem Şahin” yazıldı.

KFC çalışanları ne diyor?

Şirketin çalışanlarından Orhan Sarıateş sun durumu şöyle anlattı:

“Farklı statüde çalışan 713 kişiye Ocak ayında maaşları ödenmiş. Ancak biz 7 bin kişiyiz. Bizlere ödeme yapılmadı. Bana 15 Şubat tarihi itibarıyla mesaj atılarak işime son verildiği söylendi. Ancak 45 günlük maaşım, tazminatım, kıdemimle ilgili bir şey söylenmedi. Paramızı alamadık.”

Sarıateş eylem planlarının devam ettiğini, öncelikli olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na giderek sorunlarını anlatacaklarını söyledi.

İş Gıda ne diyor?

İş Gıda 12 Şubat'ta çalışanların haklarıyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı:

 "Bugüne kadar düzenli yapılan maaş ödemeleri neticesinde çalışanlarımızın 2025 yılı öncesine dönük bir maaş alacağı bulunmamaktadır. Ancak Yum! Brands’in sözleşmemizi 8 Ocak’ta tek taraflı feshetmesi sonrasında yaşanan zorluklar nedeniyle şirket tarihimizde ilk kez, ocak ayına ait maaşlar, her zamanki ödeme gününde ödenememiştir.

Hukuken, konkordato sürecinde çalışanlar alamadıkları maaşlarını, konkordatonun kesin mühletinde İŞKUR üzerinden alabilirler. Ancak bu sürecin uzun sürmesi ihtimaline karşılık şirketimiz çalışanlarımızın mağdur olmaması adına 5 Şubat’ta ödenmesi gereken ve ödenemeyen ocak ayı maaşlarını öncelikli olarak görerek, şubat ayı içerisinde restoranların devirlerini takiben elde edilecek gelirler ile şubat ayı sonuna kadar ödemeyi planlamaktadır.

Sözleşmemizin Yum! Brands tarafından feshedilmesine bağlı olarak faaliyetlerimizin durması nedeniyle zorunlu ve feshin son çare olması ilkesine uygun şekilde, İş Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında işten çıkış işlemlerine başlanacaktır. İşten çıkış işlemleri kapsamında çalışanlarımızın varsa kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve izin alacakları yasal olarak saklıdır."

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *