Gıda Bülteni Gıda Yarım yağlının farkını biliyor musunuz?

Yarım yağlının farkını biliyor musunuz?

Sıkça duyarız; yarım yağlı süt, yarım yağlı peynir, yarım yağlı tereyağı…Peki bu tanımların ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Bu ifadelerin anlamlarını bilerek mi tüketiyoruz? Yoksa fazla kalori almak istemediğimizden kalsiyum ve vitaminden yetersiz mi besleniyoruz?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yağ oranı düşük olan süt ve süt ürünlerinin sağlığa daha yararlı olacağı düşünülür. Ancak yapılan çalışmalara göre; tam yağlı süt ve süt ürünlerinin, obezite de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde ve korunmasında daha etkin olduğu ifade ediliyor. Araştırmada tam yağlı süt ve süt ürünleri tüketen kadınların zaman içinde aşırı kilo alma ihtimalinin düşük olduğu belirlendi. Ayrıca bin 782 erkek üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise; tam yağlı süt ve süt ürünleri tüketenlerin, yağsız tüketen erkeklere kıyasla özellikle abdominal obezite (karın yağlanması) geliştirme riskinin yüzde 48 daha düşük olduğu tespit edildi. 

A, D, E, K vitaminleri azalıyor

Çalışmaların da desteklediği yağlı süt kullanımında dikkat edilecek en önemli husus, gün içinde tüketilecek porsiyon. Yağsız süt ve süt ürünlerinin tüketiminde süt yağı azaldıkça yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri de azalıyor.  Süt ve süt ürünleri yağsız olarak tüketildiğinde ‘CLA’’ ve ‘MCT’ yağ asitlerinden de faydalanmak mümkün olmuyor.

Türk Gıda Kodeksi yağ oranları

Türk Gıda Kodeksi ‘ne göre yarım yağlı süt yüzde 1,5 ile yüzde 1,8 arasında süt yağı, yarım yağlı peynirin yüzde 20 ile yüzde 35 arasında yağ oranı olmalı. Yarım yağlı tereyağının ise yüzde 39 ile yüzde 40 arasında olması belirtiliyor. 

Yarım yağlı süt ne demek?

İnek sütündeki doğal yağ oranı genellikle yüzde 3,5 civarında olup, yarım yağlı süt, bu yağ oranının yüzde 1,5-1,8 arasında olduğu süt anlamına gelir.

Süt yağdan nasıl ayrıştırılır?

Sütün yağı doğal olarak süte karışık halde bulunur. Yağ oranını azaltmak için şu adımlar izlenir:
Santrifüjleme (Separatör Kullanımı):
Süt, hızlı dönen bir makineye (separatör) konur.
Bu işlem sırasında süt içindeki yağ molekülleri sudan ayrılır.
Elde edilen yağ (krema) başka ürünler için kullanılır (ör. tam yağlı süt, tereyağı).
Yarım yağlı süt elde etmek için, yağın sadece bir kısmı ayrılır.

Yarım yağlı kaşar peyniri ne demek?

Tam yağlı kaşar peynirinin yapımında kullanılan sütün yağı azaltılarak üretilir. Yağ oranı, genellikle yüzde 25-30 seviyesinde bulunur. Yağ oranı düştükçe peynirin aroması ve kıvamı biraz daha hafif olabilir.

Yarım yağlı beyaz peynir ne demek?

Beyaz peynirdeki yağ oranı tam yağlı versiyonda yüzde 40 civarındayken, yarım yağlı versiyonda yüzde 20-25 arasındadır. Daha hafif tat ve dokuya sahip olup, genellikle daha az kremamsıdır.

Peynir yağdan nasıl ayrıştırılır?

Peynir üretiminde kullanılan süt önceden yağ oranına göre ayrıştırılır. Daha az yağ içeren süt, yarım yağlı peynirlerin üretiminde kullanılır. Ayrıca tam yağlı peynirlerde süt kreması eklenirken, yarım yağlı peynirde daha az veya hiç krema kullanılmaz. Bazen yağ dengesi sağlanırken süt proteini oranı artırılır.

Yarım yağlı tereyağı ne demek?

Tereyağının tam yağlı versiyonunda genellikle yüzde 80-82 yağ bulunurken, yarım yağlı tereyağında bu oran yüzde 40-50 civarına düşer. Yağ azaltılırken genellikle su veya süt proteinleri eklenir. Daha düşük kalorili bir alternatif olarak tercih edilir.

Tereyağının yağı nasıl azaltılır? 

Tereyağı, doğrudan sütten elde edilen yağın çırpılarak yoğunlaştırılmasıyla üretilir. Yarım yağlı tereyağı yapımında daha fazla su eklenerek yağ oranı düşürülür. Ürünün yapısını ve dokusunu korumak için süt proteini ve doğal emülgatörler eklenir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *