Gıda Bülteni Gıda Noodle nasıl yapılıyor? Fabrikadan izlenimler..

Noodle nasıl yapılıyor? Fabrikadan izlenimler..

Asya eriştesi; noodle, Türkiye'de 10 yıldır raflarda. Peki noodle nasıl üretiliyor, içinde neler var? Bu sorulara, İndomie Türkiye'nin Tekirdağ'daki fabrikasına yönelik düzenlenen basın gezisine katılarak yanıt aradık.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Noodle yaklaşık 10 yıldır sofralarımızda. Endonezya menşeli İndomie firmasının Tekirdağ Kapaklı'da kurduğu noodle üretim tesisiyle Türkiye'ye taşınan Uzak Doğu lezzeti, bugün Türkiye'de de tercih edilen bir gıda ürününe dönüşmüş durumda.

Noodle nasıl üretiliyor, içinde neler var?

Peki noodle nasıl üretiliyor ve içinde neler var? Bu sorunun yanıtını kaynağında yani, noodle fabrikasında aradık. İndomie Türkiye'nin, şeffaflık adına üretim tesisini tüketicilere açma kararı sonrası bir grup gazeteciyle birlikte gittiğimiz, fabrikada üretim hattını gezdik.

Hamurdan noodle'a dönüşüm 15 dakika

Noodle üretim süreci, hamur karışımının üretim hattına girmesiyle başlıyor. Silindirlerde inceltilen ve yufkadan biraz daha kalın bir forma getirilen hamur, şekil veren hatta ulaştığında, kıvrımlı noodle formunu alıyor ve sonrasında buharla pişirme ünitesine giriyor. 

Buradan çıkan ürün, fanlarla soğutulduktan sonra da kızartma ünitesine giriyor ve tekrar soğutulduktan sonra paketleme hattına aktarılıyor. 

El değmeden pakete giriyor

Tüm bu süreçte noodle el değmeden pakete giriyor. Paketleme hattında çalışanlar, sadece ambalaj içindeki sosları ürünün içine ekliyor. Fabrika yetkililerinin verdiği bilgiye göre, soslar Endonezya'daki ARGE merkezinde üretiliyor ve Türkiye'de herhangi bir sos üretimi yapılmıyor. Noodle üretiminde kullanılan unların yüzde 95'i ise Trakya'daki üreticilerden temin ediliyor. 

Salçalı sos talebi

Türkiye'deki salçalı makarnaya yönelik tüketici ilgisi nedeniyle İndomie Türkiye, Endonezya'dan salçalı sos talebinde bulunmuş. ARGE merkezinde bu talebe yönelik denemeler yapıldığı bilgisini paylaşan firma yetkilileri, kızartma işlemi esnasında üründe daha az yağ bırakması nedeniyle palm yağının tercih edildiğini anlattı. 

Noodle'DA YUMURTA VAR MI?

Noodle'ın içinde sos kullanılmazsa sadece buğdaydan üretilen hamur var. Noodle üretiminin hiçbir aşamasında yumurta kullanılmıyor. Hamur karışımda da, etikette yer alan bilgiye göre, tuz, asitlik düzenleyiciler(Potasyum Karbonat,Sodyum Karbonat, Sodyum Polifosfat), kıvam artırıcı(Guar Gam) ve renlendirici olarak B2 vitamini olarak da bilinen ribofavlin var.

Noodle sosunun içinde ne var?

Sos içerikleri ürün çeşdine(Sebzeli-Tavuklu-Acılı) göre değişiyor. Tüm soslar Endonezya'da hazırlanıyor. Sebzeli noodle'ın sosunda; tuz, aroma artırıcı(Monosodyum Glutamat), şeker, tavuk aroma vericisi, maya, beyaz biber, sarımsak ve soğan tozu bulunuyor. 

Noodle tüketimi ne kadar?

Peki Türkiye'de tüketicilerin noodle'a yönelik talebi ne düzeyde?  Bu soruyu, Indomie Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Sencer Gündü'ye sorduk. Türkiye'de kişi başına yıllık 6,5 paket noodle tüketiliyormuş. Bu da ülke genelinde yaklaşık 450 gram noodle tükettiğimiz anlamına geliyor.  İndomie Türkiye'nin üretimi ise yılda 1 milyar paket. 

Çalışan kadınlara kreş desteği

Fabirakada 3 vardiya 6 üretim hattında aralıksız üretim yapıldığını anlatan Gündü, 1000'e yakın çalışanın yüzde 60'ının kadın olduğunu özellikle vurguluyor. Aynı zamanda kadınların çalışabilmesi için kreş desteği de sağladıklarını belirten Gündü, üretimin yüzde 85'inin iç piyasada satıldığını, Türki Cumhuriyetler, Irak, Suriye, ve Sırbistan'a ise belirli çeşitlerin ihraç edildiğini anlattı. 

İkinci noodle fabrikası Çukurova'ya

Bugüne kadar İndomie'nin Türkiye'ye 40 milyon dolarlık bir yatırım yaptığı bilgisini paylaşan ve yeni bir fabrika için fizibilte çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Gündü, İndomie'nin ardından noodle sektörüne başka firmaların da yatırım yaptığını ve Türkiye'de şu an 5 noodle üretim tesisinin kurulu olduğunu belirtti. İndomie Türkiye ise yeni fabrika yatımını ise Adana - Osmaniye bölgesinde hayata geçirmeyi planlıyor.  

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *