Son bir haftada basına yansıyan zehirlenme vakası meydana geldi. Medyaya yansımayanlarla bu sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Diyarbakır, Bursa ve Ordu'da okullardaki Yerli Malı Haftası kapsamında yenilen yemeklerden öğrenciler zehirlendi. Kars, Çanakkale ve İstanbul'da ise yurtlarda yüzlerce öğrenci zehirlenerek hastanelik oldu.
Son bir haftada meydana gelen zehirlenme vakaları şöyle:
Diyarbakır'da Yerli Malı Haftası'nda zehirlendiler
24 Aralık 2024: Diyarbakır'da Gazi Ortaokulu'nda Yerli Malı Haftası etkinliğinde 34 öğrenci, yedikleri yiyeceklerden zehirlendi. Karın ağrısı ve mide bulantısı başlayan öğrenciler hastanede tedaviye alındı.
Yurt yemeği sonrası hastanelik oldular
24 Aralık 2024: Kars'ta kız yurdunda kalan 37 üniversite öğrencisi yemek sonrası mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi şikayeti nedeniyle Harakani Devlet Hastanesine kaldırıldı. Gıda zehirlenmesi şüphesiyle bir süre gözlem altında tutulan 37 öğrenci, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Sağlık durumlarının iyi olduğu öğrencilerin, yurtta şehriye çorbası, etli mantı, kısır ve ıslak kek tükettiği öğrenildi.
İşçiler tavuktan zehirlendi
24 Aralık 2024: Isparta’da bir işletmede çalışan 5 personel, öğlen yedikleri tavuk yemeği sonrası mide bulantısı ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu. İşçiler gıda zehirlenmesi nedeniyle tedaviye alındı.
31 kız öğrenci hastaneye kaldırıldı
22 Aralık 2024: Çanakkale’de Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdunda kalan 31 öğrenci akşam saatlerinde gıda zehirlenmesi şüphesiyle ÇOMÜ Hastanesine kaldırıldı.
Çemberlitaş Kız Yurdu'nda zehirlenme
20 Aralık 2024: İstanbul Çemberlitaş KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, akşam yemeğinden sonra bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. 200'ün üzerinde öğrenci zehirlenme teşhisiyle tedavi edildi. Yurtta kalan yaklaşık 700 öğrencinin, yurt binasında yoğun ve rahatsız edici bir koku fark ettiklerini, durumu yurt yönetimine ilettiği ancak iddialara göre yöneticilerin konuyla ilgilenmediği öne sürüldü.
İmam Hatipte çiğ köfteden zehirlendiler
18 Aralık 2024: Bursa Osmangazi'deki Somuncubaba İmam Hatip Ortaokulu’nda bazı öğrenciler Yerli Malı Haftası kapsamındaki etkinlikte çiğ köfte yedikten sonra rahatsızlandı. 13 öğrenci, gıda zehirlenmesi tedavisi sonrası taburcu edildi.
18 öğrenci hastaneye kaldırıldı
18 Aralık 2024: Ordu'nun Ünye ilçesinde, Yerli Malı Haftası etkinliklerinde 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.
Gıda zehirlenmesinin nedir ve neden olur?
Gıda zehirlenmesi, bakteri, parazit, virüs veya toksinler ile kontamine (bulaşma) olmuş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu oluşur. Yaz aylarında daha yaygındır ve bunun nedeni artan hava sıcaklıkları sonucu besinlerin daha çabuk bozulmasıdır.
Gıda zehirlenmesi, gıdalarda bakterilerin veya toksik ürünlerin yer alması sonucunda mide bulantısı, ishal ve kusma şeklindeki belirtilerle kendini gösterir. Virüs ya da parazitlerle kontamine olmuş herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketimi sonucu meydana gelen enfeksiyon ya da intoksikasyon durumu gıda zehirlenmesi olarak adlandırılır. Kişi zehirli olarak bilinen besini tükettiğinde vücuttaki toksinleri temizlemek için tepki oluşturur. Bu tepkiler kusma ve ishaldir.
Okul ve yurt zehirlenmelerinin nedenleri
Uygun olmayan koşullarda muhafaza edilen besinler bozulabilir. Gıdaların uygun sıcaklıkta saklanmamasından kaynaklı olarak bakterilerin hızla çoğalması görülebilir. Örneğin, et, süt, deniz ürünleri gibi bozulmaya müsait besinlerin uzun süreler açıkta bırakılması bakterilerin üremesini kolaylaştıran bir durumdur. Ayrıca besinlerin hazırlanması sırasında hijyen kurallarına uyulmaması, kirli yüzeylere temas da gıda zehirlenmelerinin nedenlerindendir.
Gıda Zehirlenmesinin Belirtileri nedir?
Çoğu gıda zehirlenmesinde yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır:
Ateş,
Karın ağrısı ve krampları
Kusma
Mide bulantısı
Sulu veya kanlı ishal
Gıda zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?
Çoğu vakada hastalık birkaç gün içinde tedavi edilmeden kendiliğinden düzelir, ancak bazı gıda zehirlenmesi vakaları daha uzun sürebilir ve tedavi gerektirebilir.
Gıda zehirlenmesi sürecinde atılması gereken en önemli adım, genellikle uzun süreli ishal nedeniyle kaybolan sıvı ve vücudun sıvı dengesini koruyan sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi minerallerden meydana gelen elektrolitlerin yeniden geri kazanılmasıdır.
Özellikle çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve yaşlı yetişkinler, uzun süreli ishal ve kusma görülen vakalarda, dehidrasyonun önlenmesi veya tedavi edilmesi için damardan yani intravenöz olarak tuz ve sıvı alabilecekleri şekilde hastaneye yatırılmaya ihtiyaç duyabilirler.
Gıda zehirlenmesinin belirli bir bakteri türünden kaynaklandığı ya da şiddetli belirtilerin görüldüğü vakalarda doktor tarafından antibiyotik reçete edebilir.
Antibiyotikler sadece bakteriyel kaynaklı gıda zehirlenmeleri için etkilidir ve virüslerin neden olduğu gıda zehirlenmelerine yardımcı olmaz. Aksine antibiyotikler bazı viral ve hatta etkili olmadıkları bakteriyel gıda zehirlenmelerinde semptomları kötüleştirebilir. Bu sebeple doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.
Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Zehirlenme durumunda en önemli adım bol su içmektir. İshale sebep oluyorsa vücut su kaybeder ve vücudun ihtiyacı olan su miktarının alınması gerekir. Ayrıca pirinç lapası, muz, patates, limon ve zencefil gibi besinler gıda zehirlenmesine iyi gelebilir. Özellikle mideyi rahatlatacak besinler tüketmek zehirlenme sürecinde fayda sağlayabilir.