Mezunlar işsizlikle yüz yüze
Üretimden paketlemeye, kalite kontrolünden Ar-Ge çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede görev alan gıda mühendisleri istihdam olanaklarının sınırlı olması ve sektörün büyük ölçüde yeterli kadro açmaması, mezunları işsizlikle yüz yüze bırakıyor. Özellikle gıda güvenliğine ilişkin artan farkındalık, gıda mühendislerinin rolünü her zamankinden daha kritik hale getiriyor.
Kadrolar yetersiz
Gıda mühendislerinin istihdam sorunlarının başında, kamu sektöründe yeterli kadro açılmaması geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumlarda gıda mühendislerine yönelik personel alımlarının azlığı, binlerce mezunun atama beklemesine neden oluyor. Özel sektörde ise düşük ücretler ve iş güvencesinin eksikliği, mühendislerin motivasyonunu düşürüyor.
Çoğu denetim gıda mühendisi olmadan yapılıyor
Gıda Mühendisleri Birliği Başkanı Fatih Efe, atamaların elzem olduğunu belirterek, Türkiye’de 720 bin gıda işletmesi olduğunu ancak bin 700 gıda mühendisi olduğuna dikkat çekti. Bir işletmenin denetiminin gıda mühendisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekim tarafından yapıldığını anlatan Efe, “2 bin 500’e yakın veteriner hekim, yaklaşık 2 bin 400’de ziraat mühendisi var. Gıda mühendislerinin sayısı yetersiz olduğu için çoğu denetleme gıda mühendisi olmadan yapılıyor” dedi.
“Fazlalık bertaraf edilmeli”
En büyük sorunun gıda mühendisliği bölümlerinden çok fazla öğrencinin mezun olması ve bu öğrencilerin istihdam sorunu ile karşılaşmaları olduğunu söyleyen Efe şöyle devam etti: “Bir öğrencinin 2023 yılı rakamlarıyla maliyeti 30 bin TL. Nitelikli eğitim azalmaya başlıyor. Personel sayısı da azalıyor. Maalesef laboratuvarı olmayan mühendislik bölümleri var. Bu noktada fazlalık bertaraf edilmeli.”
Çözüm önerileri bakanlıkta
Çözüm önerilerini bakanlık ve parti başkanlarına sunduklarını ifade eden Efe, “Her işletmede gıda mühendisi bulundurulması gıda güvenliği açısından temel ihtiyacımız. Bizim önerilerimiz arasında yemekhanesi olan okulların çoğunda gıda mühendisi bulunmuyor. Bu çok büyük bir eksiklik. Aşçılar kendi başına çalışıyor. Okullarda gıda mühendisinin bulunması zorunlu hale getirilebilir. Ayrıca belediyeler pazarlarda denetim yapıyor. Burada da gıda mühendislerine ihtiyaç var ve bu da bir istihdam kapısı olabilir. Bunun yanında Gıda Mühendisleri Odası yetkilendirilebilir ve bu da ayrı bir istihdam sağlayacaktır” şeklinde konuştu.