Gıda Bülteni Beslenme SIBO tedavisi için SIBO diyetinde ne yenmeli?

SIBO tedavisi için SIBO diyetinde ne yenmeli?

Şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal ve kronik yorgunluğa neden olan ince bağırsak hastalığı SIBO'yu beslenme şeklini değiştirerek tedavi etmek mümkün. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, beyaz ekmek ve unlu mamüller gibi basit karbonhidrat yerine, kompleks karbonhidrat tüketerek ve laktoz içeren süt ve süt ürünlerinden uzak durarak SIBO'nun yol açtığı semptomlardan kurtululanabileceğini belirtiyor. SIBO diyeti listesinde bol yeşillik, meyce ve zeytinyağı var. Ayrıca günde 2 litre su içilmesi gerekiyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yetişkinlerin yanı sıra çocuklar ve özellikle ergenlerde de SIBO’nun yaygınlaştığına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil,  SIBO hastalarının çoğunlukla karın şişkinliği ve gaz şikayetiyle doktora başvurduğunu, hastaların sürekli bir yorgunluk yaşadıklarını ama nedeninin bulunamadığını belirtiyor. 

Yaşam tarzında bazı basit ama etkili düzenlemelerle bu önemli sorunun üstesinden gelinebileceğini belirten Prof. Dr. Yeşil, özellikle karbonhidrattan zengin beslenme tarzı, fast-food, gazlı içecekler ve alkol tüketimi gibi sağlıksız yaşam alışkanlıklarının SIBO'ya yol açtığını kaydetti. 

SIBO nedir?

İnce bağırsakta aşırı bakteri çoğalması olarak tanımlanan SIBO'nun tanısında karbonhidrat nefes testi ya da ince bağırsak aspirasyonunda bakteri sayısı ölçümünün uygulandığını belirten Acıbadem Taksim Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil “Günlük pratikte genellikle karbonhidrat nefes testi ile metan ve hidrojen gaz seviyelerinin ölçümü yapılarak tanı konulmaktadır. Tedavisi ise genellikle şikayetlere göre belirlenmekle birlikte, antibiyotik tedavisi, probiyotik ve vitamin takviyesi uygulanmaktadır. Tedavide en önemli nokta; SIBO’ya neden olan problemin doğru şekilde ortaya konulmasıdır. SIBO tedavi edilmediğinde; hem bağırsaklarda hem de genel olarak kişinin sağlığında olumsuz etkileri artabilmektedir. Örneğin; ciltte geçmeyen ve nedeni bulunamayan yoğun kaşıntıdan cilt kuruluğuna, sürekli yorgunluktan kronik ishale ve beraberinde vitamin eksiklikleri nedeniyle bağışıklığın azalmasına dek birçok soruna neden olabilmektedir” dedi.

Şeker ve işlenmiş gıda SIBO nedeni

Karbonhidrat yani şekerin bağırsakta bulunan bakteriler tarafından yıkılarak karbondioksit, hidrojen ve metan gazı oluşumuna neden olduğunun bunun da SIBO’da görülen gaz ve şişkinliğe yol açtığını aktaran Prof. Dr. Yeşil, “Ayrıca süt ve süt ürünlerindeki laktoz, fast-food tarzı aşırı yağlı besinler de SIBO sıklığını artırmaktadır. Uzun süreli ya da gereksiz yere mide koruyucu ilaç kullanımı da SIBO gelişimine neden olabilmektedir” uyarısında bulundu. 

SIBO diyeti ve SIBO tedavisi 

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, ince bağırsakta aşırı bakteri çoğalmasının önlemek için şu önlemleri sıraladı: 

Karbonhidrat (şeker) kullanımınını azaltın. Basit karbonhidrat yerine (beyaz ekmek, pirinç, unlu mamuller vb) yerine kompleks karbonhidrat (tahıllı ya da tam buğday ekmeği, bulgur, kefir vb) tüketebilirsiniz. 
Laktoz (süt ve süt ürünleri) ve glutenden kısıtlı beslenme tarzına geçin.
Akdeniz usulü beslenmeyi benimseyin. 
Şikayetlerinizi tetikleyen unsurları iyi gözlemleyin ve size huzursuzluk, şişkinlik veren besinlerden kaçının. 
Günde iki litre su için.
Yağlı ve kızartma yiyeceklerden uzak durun.
Fast-food yiyecekler ve gazlı içeceklerden kaçının.
Alkolden uzak durun, özellikle yüksek gluten içeren alkolden kaçının.
Mide koruyucu ilacı, doktorunuz gerekli görmedikçe kullanmayın.
Sağlıklı bağırsak florası için doktorunuzun önerisiyle probiyotik kullanabilirsiniz.
Egzersiz; mutlu bir beyin ve sağlıklı bir flora yapısı için altın anahtardır. Bu nedenle her gün düzenli egzersiz yapmaya, en azından haftada üç gün birer saat yürümeye özen gösterin.
Stresden uzak durmak mümkün olamıyorsa da stresi yönetmeyi öğrenerek fayda sağlayabilirsiniz. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *