Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve KFC Gıda A.Ş. iş birliği ile yürütülen 'Turşuluk Üçburun Biber Çeşitlerinin Geliştirilmesi' başlıklı 'Üniversite-Sanayi İşbirliği Ar-Ge Projesi' çerçevesinde seleksiyon ıslahı yöntemi ile geliştirilen iki biber çeşidi tescillendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü'ne 'Bayraktar' ve 'Brezza' adları ile sunulan iki biber çeşidi, Standart Tohumluk Kayıt Listesi'nde (Sebze çeşitleri) yer aldı.
Sözleşmeli biber yetiştiriciliği
Proje Yürütücüsü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Duman, deneme ekimlerinin Manisa-Muradiye-Pelitalan Köyü, Balıkesir Bigadiç ve Balıkesir İvrindi üretici alanlarında gerçekleştirildiğini belirterek, "Tescil edilen çeşitler değerlendirilme şekilleri (salamura/turşu) esas alındığında ülkemizde ilk tescil alan çeşitler konumundadır. Tescil edilen iki çeşit de KFC Gıda A.Ş. tarafından sözleşmeli üretim yapılan bölgelerde verim ve kalite özellikleri bakımından üreticiler tarafından büyük ilgi gördü" dedi.
Prof. Dr. Duman, tescil alan biber çeşitlerinin özelliklerini şöyle anlattı: “Bayraktar ismini verdiğimiz çeşidimiz; 80-90 santimetre yüksekliğinde ve 60-70 santimetre genişliğinde bitki habitüsü oluşturuyor. Brezza çeşidimiz ise; 90-100 santimetre yüksekliğinde, 80-90 santimetre genişliğinde bitki habitüsü oluşturmaktadır.”
Brezza ve Bayraktar'ın verimi ne kadar?
Öte yandan geliştirilen çeşitlere ilişkin 2022 yılında yayınlanan bir makalede ise verime ilişkin şu bilgiler yer aldı; “Üreticilerle görüşmelerde, her iki çeşidin de verim, parça hasat durumu açısından üreticinin üretimini karşıladığı belirlendi. 2021 yılında üretici koşullarındaki eski haline göre 'Bayraktar'ın dekar başına 5000 kg'ın üzerinde, 'Brezza'nın ise 7000 kg'ın üzerinde meyve verimi değerlerine ulaşabildiği söylenebilmektedir.”