Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum merkezinden Türkiye'nin 81 iline vatandaşlar tarafından talep edilen yerel tohumların dağıtımına başlanıyor.
Yerel tohum nedir?
Yerel tohum, bazı kaynaklarda da yerli tohum olarak anılan, belirli bir coğrafi bölgeye has, o bölgenin iklimine ve toprak koşullarına adapte olmuş tohumlar için kullanılan bir kavramdır. Yerel tohum, halk arasında atalık tohum diye anılan tohumlardır. Yerli tohum, ülkemizde ıslah edilmiş modern çeşitlerden de olabilir ya da köyçeşidi olarak adlandırılan genetik kaynaklar da olabilir.
Yerel tohum zararlı mı?
Yerel tohum, laboratuvar testlerine tabi tutulmadığı zaman bazı bitkisel hastlıkların yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle tohumun sağlıklı olması gerekir. Muğla Belediyesi'nin gönderdiği tohumlarda da sağlık kontrollerinin yapıldığı belirtiliyor.
120 yerel çeşit tohum dağıtılacak
Yerel tohumların dağıtımı öncesi Yerel Tohum Merkezi'ne getirilen ve çoğaltımı yapılan tohumların hastalık, zararlı bulaşıklığı ve çimlenme yeteneğinin Muğla Büyükşehir Belediyesi Tohum Test Laboratuvarında test edildiğini açıklayan belediye, laboratuvarda uygulanan testlerden geçmeyen tohumların dağıtımının yapılmadığını kaydetti. Belediye 2025 yılında 120 çeşit ata tohumunun dağıtımı gerçekleştirilecek.
Muğla Belediyesi hangi tohumları dağıtacak
Muğla Belediyesi'nin yayınladığı listeye göre 2025 yılında dağıtılacak yeel tohumlar şunlar: "
Biber, bamya, domates, kabak, karpuz, kavun, patlıcan, bezelye, çiçek, dereotu, ayçiçeği, havuç, hıyar, bakla, acur, lahana, mercimek, mısır, pazı, roka, süpürge, tere, tıbbi ekinezya ve küçük yaprak fesleğen, turp."
Ücretsiz yerel tohum nasıl alınır?
Büyükşehir Belediyesi, 3 Şubat Pazartesi gününden itibaren ücretsiz olarak yerel tohum dağıtımına başlayacak. Vatandaşlar yereltohum.mugla.bel.tr web adresinden başvuru formunu doldurarak yerel tohumları ücretsiz alabilecek. Tohumların gönderim ücreti yani kargo bedeli olan 122 TL ise vatandaşlar tarafından ödenecek.
'Testi geçen tohumları gönderiyoruz'
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı ve Yerel Tohum Merkezi sorumlusu Gıda Teknikeri Ahmet Babacık, yerel tohum merkezinin envanterinde 980 çeşit atalık yerel tohumu kayıt altına aldıklarını belirterek, “2024 yılı içerisinde 120 çeşit atalık yerel tohumdan yaklaşık 2 milyon tohum ürettik. Bu tohumların tohum çimlenme testi, tohumla taşınabilir hastalık ve zararlı analizleri de yapıldı. Sağlıklı tohumlar, 3 Şubat itibariyle ücretsiz olarak vatandaşlarımıza dağıtılmaya başlanacak. Öncelikli olarak Ankara, İzmir, Eskişehir, Hatay ilçelerinden başvurular aldık” dedi.