Gıda Bülteni Yerel Üretim AB coğrafi işaretli Bingöl balında ilk hasat

AB coğrafi işaretli Bingöl balında ilk hasat

Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan ilk Türk balı olan Bingöl balının ilk dolumu gerçekleşti. Bingöl balına coğrafi işaret alan Bingöl Üniversitesi, Bingöl balının kilosunu yaklaşık 400 TL'ye satıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Bingöl balı, Bingöl Üniveristesi'nin başvurusunun 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'nca onaylanmasının ardından coğrafi işaret almıştı. 

Üniversitenin daha sonra Avrupa Birliği'ne yaptığı başvuruyla Bingöl balı, Avrupa Birliği tarafından resmen tescil edilen ilk Türk balı olmuştu. 

Bingöl balı nerede satılıyor?

Bu yıl üretilen Bingöl balının ilk hasadı, Migros ve Bingöl Valiliği'nin organizasyonuyla gerçekleştirildi. Bingöl balı için ilk resmi dolum süreci gerçekleştirildi. 

Bingöl'ün eşsiz doğasında üretilen ve Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alarak uluslararası düzeyde koruma altına giren Bingöl balı, Türkiye'nin dört bir yanında satılmaya başlanacak. 

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği dolum tesisinde gerçekleştirilen dolum törenine Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Migros Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Kaan Ünver, proje koordinatörü ZZEF Grup ve GürAta Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Gürkan ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu ile bölgenin önemli kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. 

179 bin kovanda Bingöl balı üretiliyor

Vali Usta, şunları söyledi: “2024 yılı TÜİK verilerine göre ilimizde 179 bin kovan ve bin 179 arıcılık işletmemiz bulunmaktadır. 2024 yılında bin 179 arıcımızdan bin 177'si arılı kovan desteklemelerimizden faydalandı. İlimizdeki toplam bal üretimi 1 milyon 445 bin kilograma ulaştı. Bingöl balı, ulusal ve uluslararası bal yarışmalarında platinum ve altın madalyalar kazanarak kalitesini kanıtladı.” 

Bingöl Üniversitesi bal satıyor

Şimdiye kadar katıldığı yarışmalarda 17 farklı ödül kazanan Bingöl balını Bingöl Üniversitesi de satışa sunuyor. Üniversitenin BinBee markasıyla satışa sunduğu balın 850 gramı 350 TL.

Bingöl balı meşhur mu?

Bingöl balı, 2024 yılındaAvrupa Birliği tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi ve AB tarafından onaylanan ilk Türk balı unvanını kazandı. 

Bingöl balının ayırt edici özelliği nedir?

Coğrafi İşaret Belgesi'ne göre, Bingöl’ün florasında yaklaşık 300 endemik bitki taksonu ile 1700 bitki bulunuyorr. Ayrıca 200’den fazla bitki taksonu, arı bitkisi olarak kayıt altına alınmıştır. Arı floralarında yoğunlukla ön plana çıkan bitki familyaları
Asteraceae (papatyagiller), Fabaceae (baklagiller) ve Hypericaceae (kantarongiller)’dir. Özellikle bu familyalara ait Hypericum sp. (kantoron), Xeranthemum sp. (kağıtçiçeği), Centaurea sp. (peygamber çiçeği), Trifolium sp. (üçgül) ve Astragalus sp. (geven) taksonlarından en az birinin bulunması, Bingöl Balının ayırt edici özelliklerindendir.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *