Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı doktora öğrencisi Buket Altın Gaser'in doktora çalışması, ölümcül salmonella bakterisinin kanatlı etlerinde oldukça yaygın olabildiğini ortaya koyuyor.
160 tavuk eti örneği incelendi
'Kanatlı etlerinde salmonella typhimurium ve salmonella enteriditis varlığı ve antibiyotik dirençliliğinin araştırılması' başlıklı çalışma kapsamında, Aydın piyasasında market-pazar-şarküterilerden paketlenmiş-paketlenmemiş olarak satışa sunulan 160 tavuk eti örneği laboratuvarda analiz edildi.
TavukTA salmonella RİSKİ
Elde edilen sonuçlara göre, 160 adet numunenin 43 tanesinden Salmonella spp. olduğu saptandı. Etlerden izole edilen bakterilerin, 23 tanesi kanat eti, 12 tanesi derisiz göğüs eti ve 8 tanesi but etinde bulundu.
KANAT ETLERİNDE SALMONELLA DAHA YÜKSEK
Çalışmada laboratuvarda incelenen 53 adet kanat eti örneğinin 23'ünde yani yüzde 43,4'ünde salmonella bakterisinin olduğu saptandı. İncelenen 53 göğüs etinin 12'sinde(yüzde 22,6), 54 but etinin de 8'inde (yüzde 14,8) salmonella bakterisinin olduğu çalışmaya yansıdı.
Salmonella neden olur
Çalışmada, kanatlı etlerinin dolayı mikroorganizmaların gelişmesi açısından uygun ortamı oluşturduğuna dikkat çekilerek, kanatlı hayvanın yetiştirildiği işletmelerde veya kesim, işleme, paketleme, muhafaza ve dağıtım gibi basamaklarda, uygun olmayan koşullarda işlem gördüğünde Salmonella spp. gibi patojen bakterilerle kontamine olabileceği vurgulandı.
Salmonella nasıl insana bulaşır?
Çalışmada, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojenler arasında yer alan salmonellanın; insan sağlığı açısından son derece önemli enfeksiyonlara neden olabildiği, salmonella barındıran gıda ürünlerinin tüketilmesi halinde de, bakterinin insanlarda hastalıklara neden olabildiği belirtilyor.
Salmonella belirtileri nelerdir?
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, salmonella enfeksiyonu şöyle tanımlıyor: "Genellikle karın ağrısı, hafif ishal ve ateş gibi belirtilerle başlar. Ancak bazı durumlarda kanlı ishale, şiddetli karın ağrılarına ve yüksek ateşe yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, yaşlılarda, çocuklarda ve hamilelerde daha ağır seyredebilir. Böyle durumlarda sıvı alımı yeterli olmazsa ve zamanında hastaneye başvurulmazsa, ölümcül sonuçlar doğurabilir”
Salmonella bakterisi nedir?
Salmonella enfeksiyonu (Salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır. Genellikle ateş, kusma ve ishal belirtileriyle seyreder. Salmonella cinsi bakteriler gastroenterit ve tifonun da aralarında yer aldığı pek çok hastalığın etkenidirler. Salmonella bakterisi, vücuda alındıktan sonra genellikle 12-36 saat sonra belirtiler ortaya çıkar ve 2 ila 7 gün arasında devam eder.