Tarım ve gıda ürünleri üretim metoduna göre, organik ve konvansiyonel diye ikiye ayrılıyor.
Organik ürün yetiştirciliği veya gıda üretiminde, insan ve çevre sağlığına zarar verme riski taşıyan kimyasalların kullanımını yasak. Organik tarımda, doğa dostu çözümlerle üretim yapılıyor.
Konvansiyonel tarım nedir?
Konvansiyonel tarım ise, tarımsal kimyasal maddelerin, verim artışı sağlama amacıyla yoğun bir şekilde kullanılması yöntemiyle yapılan üretimi, simgeliyor. Günümüzde hem Türkiye gem dünyada tarımsal üretimin büyük bölümü konvansiyonel yöntemlerle gerçekleştiriliyor.
Organik ürünler daha sağlıklı mı?
Her iki tarım yönteminde elde edilen son ürün aynı olsa da, organik gıda ile konvansiyonel gıdanın besin içerikleri arasında farklar oluşabiliyor. Tabii fiyat açısından da organik gıdalar, konvansiyonele göre daha pahalı olabiliyor. Bu nokta da tüketiciler için en önemli soru; organiğin, konvansiyonel gıdaya göre gerçekten daha sağlıklı olup, olmadığı..
Konvansiyonel mi organik mi?
Bu soruya yanıt niteliği taşıyabilecek bir araştırmaya değinelim. Malatya'daki Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi ve İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden akademisyenlerce yapılmış.
Organik beslenmenin faydaları neler?
Organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen bazı kayısı çeşitlerinde toplam fenolik madde, antioksidan kapasite ve karotenoid miktarlarının karşılaştırıldığı çalışmaya göre, organik kayısılar hemen her parametrede konvansiyonel kayısıdan daha üstün çıkmış.
Organik gıdada antioksidan 2 kat yüksek
Çalışmaya göre, kayıslardaki toplam antioksidan madde miktarı en yüksek 2423.4 mg/kg ile organik Hacıhaliloğlu çeşidinde ölçülmüş. En düşük antioksidan madde değeri ise 1131.2 m/kg ile konvansiyonel Hacıhaliloğlu çeşidinde saptanmış.
ORganik konvansiyonel kıyaslaması
Yine yararlı bir bileşen olan toplam fenolik madde içeriklerine yönelik karşılaştırmada da, en yüksek değer 2791 mg/kg ile organik Hacıhaliloğlu çeşidinde ölçülürken, en
düşük değer ise 1763 mg/kg ile konvansiyonel Hacıhaliloğlu çeşidinin örneklerinde görülmüş.
Kayısı çeşitlerinin her 100 gramda içerdiği toplam karotenoid miktarlarına bakıldığında da en yüksek değer, 31.9 ile organik Çataloğlu çeşidinde, en düşük değer ise 20.86 ile konvansiyonel Hacıhaliloğlu çeşidinde saptanmış.