Gıda Bülteni Gıda Dünyadaki en yaygın zoonotik hastalık bu

Dünyadaki en yaygın zoonotik hastalık bu

Dünya genelinde en yaygın görülen zoonotik hastalığın ne olduğunu biliyor musunuz? Her yıl dünyada 500 binden fazla insan bu virüsten hastalanıyor. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden geçen bu hastalıkla ilgili tüm detaylar yazımızda...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Brucella bakterisinden kaynaklanan bir hastalık olan Bruselloz, pastörize edilmemiş süt içmek, pastörize edilmemiş süt ürünleri yemek veya enfekte hayvanlarla temas etmek yoluyla yakalanabileceğiniz bir hastalık. Semptomlar uzun süre gelip gidebilir ve ateş, eklem ağrısı ile terleme gibi belirtiler içerir. Brusellozun tedavisi ise antibiyotiklerle mümkündür. 

Bruselloz nedir?

Bruselloz (telaffuzu “bru-cell-OH-sis”) Brucella bakterisinden kaynaklanan bir hastalıktır. Ateş, eklem ağrısı ve uzun süre devam eden terleme gibi belirsiz semptomlara neden olabilir. Bruselloz zoonotik bir hastalıktır, yani hayvanlardan kaparsınız. Bazen dalgalı ateş, Malta ateşi, Akdeniz ateşi ve diğer birçok isimle de anılır.

Bruselloz kimleri etkiler? 

Bruselloz dünyanın çoğu ülkesinde mevcuttur. Brucella enfeksiyonuna şu durumlarda yakalanma riskiniz daha yüksektir:
-    Veteriner hekimiyseniz veya hayvanlarla çalışıyorsanız.
-    Bir süt çiftliğinde veya çiftlik çalışanıysanız.
-    Kasapsınız, mezbahada çalışıyorsunuz veya çiğ etle ilgileniyorsunuz.
-    Brucella ile ilgilenen bir laboratuvarda çalışıyorsanız.
-    Çiğ et veya pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketiyorsanız.

Brusellozun belirtileri nelerdir 

Brusellozun belirtileri bakteriye maruz kaldıktan sonra iki ila dört hafta veya daha uzun sürede ortaya çıkar. Belirtiler aylarca veya yıllarca gelip gidebilir, bunlara şunlar dahildir: Ateş, terleme (bazen küf kokusuyla birlikte). eklem ağrısı , özellikle kalçalarınızda, dizlerinizde veya alt sırtınızda, açıklanamayan kilo kaybı, baş ağrısı,  karın ağrısı, iştahsızlık veya mide bulantısı, depresyon, ağrılı lenf düğümleri.

Bruselloz nasıl bulaşır?  

Bruselloz, enfekte hayvanlarla veya pastörize edilmemiş süt ürünleriyle temas yoluyla bulaşır. Bruselloz şu şekilde bulaşabilir: Pastörize edilmemiş (çiğ) süt içmek veya pastörize edilmemiş peynir, dondurma veya diğer süt ürünlerini yemek. Enfekte hayvanlar kirli süt üretir. Ancak pastörizasyon bakterileri öldürür, böylece brusellozları olsa bile koyun, keçi, inek veya develerden gelen sütü güvenle içebilirsiniz. Bir hayvanın enfekte dokusuna veya vücut sıvılarına dokunmak. Brucella, cildinizdeki çatlaklardan veya gözlerinizden, burnunuzdan veya ağzınızdan vücudunuza girebilir. Brucella parçacıklarını havadan, genellikle enfekte bir hayvanın açıkta kalan dokularından veya kanından soluyabilirsiniz. 

Bruselloz nasıl teşhis edilir?

Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, belirtilerinizi sorarak ve kanınızı, dokularınızı veya diğer örneklerinizi Brucella bakterisinin belirtileri açısından test ederek brusellozu teşhis eder. Brucella enfeksiyonunu doğrulamanın en iyi yolu; bakteriyi vücut sıvısından veya dokudan teşhis etmektir. Brucella yavaş büyür, bu nedenle tanınızı doğrulamanız birkaç hafta sürebilir. Brucella belirtilerini kontrol etmek için birkaç hafta boyunca birden fazla kan testi yaptırmanız 

Bruselloz riskimi nasıl azaltabilirim? 

-    Hayvanlarla çalışırken güvenli gıda işleme yöntemlerini uygulayarak ve koruyucu kıyafetler giyerek bruselloz riskinizi azaltabilirsiniz. 
-    Pastörize edilmemiş süt içmeyin veya pastörize edilmemiş sütle yapılmış yiyecekler yemeyin.
-    Hayvanlar ve hayvan dokularıyla çalışırken uygun güvenlik ekipmanı giyin. Kasaplar, veterinerler, avcılar, çiftçiler ve mezbahalarda veya tıbbi laboratuvarlarda çalışan kişiler özellikle dikkatli olmalı.
-    Eti güvenli sıcaklıklarda pişirin ve ellerinizi, yiyeceklerinizi hazırlamak için kullandığınız yüzeyleri ve mutfak araçlarını her zaman yıkayın. Av eti Brucella ile enfekte olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *