Gıda Bülteni Tarım Ülker suyu damlatarak verimi yüzde 25 artırdı

Ülker suyu damlatarak verimi yüzde 25 artırdı

Gıda şirketi Ülker'in, Kırşehir'de buğday tarlalarında kurduğu damla sulama sistemi, daha az suyla daha yüksek verim elde edilebildiğini ortaya koydu. Damla sulamayla ürün yetiştirilen alandan elde edilen verim, vahşi sulama yapılan aynı boyuttaki tarlaya göre yüzde 25 daha fazla oldu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ülker, sürdürülebilirlik stratejisi uyarınca tarlaya indi. Üretimde kullanılan ana hammadelerin su ayak izini azaltmak için projeler hazırlayan şirket, buğday ve mısırda onarıcı tarım denemeleri yapıyor. 

O projelerden birinin adresi de Kırşehir. Kırşehir'de buğday yetiştirilen bir alanda kurulan damla sulama sisteminden elde edilen verileri geçtiğimiz günlerde İstanbul'da gerçekleştirilen 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde açıklayan konuşan Ülker Operasyonel Mükemmellik, İSG, Kalite ve Sürdürebilirlik Başkan Yardımcısı Süheyl Aybar, "Suyu daha tasarruflu kullanmak için ise Kırşehir’de damla sulama projesi yaptık. Damla sulama yaptğımız alanın yanındaki parselde de klasik sulama olarak salma sulama yöntemi kullandık. 

Damla sulama yöntemiyle yüzde 75 daha az su kullanarak, yüzde 25 daha çok verim elde ettik. Bu sonuç salma sulama yönteminin topraktaki mineralleri alıp götürmesi sebebiyle ürün kalitesinin ve verimin düştüğünü ispatlamış oldu. Bu da verimli tarım uygulamalarına geçişin desteklenmesinin, sürdürülebilirliği sağlamak için çok önemli olduğunu gösteriyor” sözleriyle anlattı.

Onarıcı tarım nedir?

"Dünyada su kaynaklarının yüzde 77’si tarımda kullanılıyor. Ülkemizde de durum farklı değil. Bu doğrultuda toprağın sağlığını korumak için onarıcı tarım uygulamalarını harekete geçirmemiz gerekiyor” diyen Süheyl Aybar, şirket olarak 2030’a kadar 10 bin dekar alanda onarıcı tarım yapmayı hedeflediklerini anlattı. Onarıcı tarım, ürün yetiştirirken ekosistemin ihityaçlarını gözeterek, toprak ve suyu koruyan yöntemlerle yapılıyor. Onarıcı tarımda tek tip ürün yerine ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi ve toprağa daha az müdahaleyle ürün yetiştirilmesi hedefleniyor.

Damla sulama un verimini de artırdı

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin (SKD Türkiye), Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü iş birliğiyle, Ülker ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği onarıcı tarım denemesinde de, modern sulama tekniklerinin verimde sağladığı artış gözler önüne serilmişti. 

Türkiye’nin en az yağış alan ve acil önlem alınması gereken 15 nehir havzasından biri olan Kızılırmak Nehir Havzası’nda, Kırıkkale’nin Çerikli Beldesi’nde yer alan proje alanında buğday üretimi yapıldı. Uygulamaya yağmurlama sulama yöntemine ek olarak, ülkemizde buğday üretiminde henüz yaygın olmayan damla sulama yöntemi de dahil edildi. 

Yağmurlama ve damla sulamanın verime etkisi değerlendirildiğinde, çiftçi uygulamasının verimine kıyasla, ortalama yüzde 30 daha yüksek olduğu görüldü. Su ayak izinde ise yüzde 21 azalış sağlandı. Proje uygulaması sırasında, çiftçi uygulamasına göre yağmurlama sulamada yüzde 30, damla sulamada ise yüzde 60 oranında daha az su kullanıldı. Ayrıca proje sahasında üretilen buğdayın kalite analizlerine göre, un veriminin en yüksek değeri projeye ait alanda elde edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *