Gıda Bülteni Gündem Dubai çikolatası çılgınlığı yurdun dört bir yanını sardı

Dubai çikolatası çılgınlığı yurdun dört bir yanını sardı

Sosyal medya olmasa belki de satışı Dubai’de bir işletmeyle satışı sınırlı kalacak olan Dubai çikolatası tam bir tüketim patlamasına yol açtı. Pastaneler, kuruyemişçiler, kafeler, çikolata markaları kıyasıya bir rekabetle kendi Dubai çikolatalarını üretiyor ve yüksek fiyatlarına rağmen şimdilik yok satıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

 

 

Dubai çikolatasının çıkış hikayesi ilginç, Dubai’de yaşayan Mısır asıllı İngiliz, Sarah Hamouda’nın (38) canı hamileyken çikolata çeker. Hiçbir çikolata istediği gibi değildir, “Keşke annemin künefesinden bir çikolata olsa” diye düşünür ve 2022’de Fix Dessert Chocolatier’i kurar.

İçi fıstık kremalı, tahinli tel kadayıf dolgulu çikolatayı yaratır. O da dünya çapında bir başarı beklemez ve duygularını “Açıkçası hiçbir aşamada bu ürünün global bir fenomene dönüşeceğini düşünmedim” diye anlatır.

Tiktok fenomeni ünlü etti

Tiktok fenomeni Maria Vehera’nın arabasında Dubai çikolatası yerken çektiği video yaklaşık 100 milyon izlenir. İlk kurulduğunda en fazla 100 adet sipariş alabilen firma, bir anda günde 500 adet üretim yapmaya başlar.  Dünya çapında Dubai çikolatası çılgınlığı başlar. Kısa sürede Birleşik Arap Emirlikleri’nden ABD,’ye, Güney Kore’den Fransa’ya, Avustralya’dan Singapur’a kadar dünyanın dört bir yanını yayılır.

TAKLİTLER ASLINDAN PAHALI

Dubai’da çikolatanın 200 gramı yaklaşık 650 lira. Ancak bazı ülkelerde taklitleri  gerçeğinden pahalı. Singapur’da 200 gramlık bir çikolata için 59 dolar (yaklaşık 2 bin lira) isteniyor. Türkiye’de fiyat aralığı oldukça geniş. 200 liradan 1500 liraya kadar Dubai çikolatasının taklitlerini bulmak mümkün. 

DUBAİ’YE KIZINI GÖNDERİP ÇİKOLATA ALDIRDI

Dubai çikolatasını Türkiye’de ilk satmaya başlayan yerlerin arasında İstanbul Kadıköy’deki Ceviz Ağacı isimli pastane var. Her gün öğleden sonra başlayan kuyruk gece saatlerine kadar sürüyor. Binlerce kişi, 180 gram çikolatayı 450 liraya almak için saatlerde kuyrukta bekliyor.

İşletme sahibi Levent Yüksel, "Dubai'de bir influencer tarafından yayınlandı. Bende bunu gördüm, Dubai'ye kızımı gönderdim. İki tane çikolata aldırdık. Aynısını gidip analiz yaptırdık. İçinde tahin varmış, fıstık varmış, beyaz çikolata varmış ve üstünde kabuk çikolata var. Bunun analizini yaptık. Çalıştık, bir aylık bir süreçten geçirdik ve aynısını yaptık. İnsanlar artık araba almıyor, ev almıyor, çikolata alıp mutlu olmak istiyorlar. Keyfini yaşıyorlar" dedi.

İstanbul Kadıköy'deki Cevizağacı Pastanesi'nin önünde Dubai çikolatası kuyruğu

ÇILGINLIK ANADOLU’YU SARDI

İstanbul’da başlayan bu moda, kısa sürede Türkiye’nin dört bir köşesine yayıldı. Diyarbakır’dan, Elazığ’dan, kısacası irili ufaklı birçok il ile ilçeden Dubai çikolatası haberleri gelmeye başladı.

Elazığ’da yöresel yemekler üzerine işletmesi bulunan 'Ayşe Ana' olarak bilinen Ayşe Tuba Şenel, her gelenin çikolatayı sorması üzerine iş yerinde kendisi yapmaya karar verir Sonra beğenilince müşterilerine de satmaya başlar.

Ayvalık’ta da birçok pastane, kendi yapımları Dubai çikolatasını 200-400 lira aralığında satıyor.

Ülker ve Bolçi markalarının üretttiği Dubai çikolataları ise marketlerde daha uygun fiyatlara satılıyor ve bu ürünler de hızla tükeniyor

İLK DUBAİ ÇİKOLATASI HIRSIZLIĞI

Ürün bu kadar moda olur da, hırsızlığı olmaz mı? O da oldu. İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde bir grup genç girdikleri marketten Dubai çikolatası çaldı.
Arnavutköy Merkez Mahallesi’nde bulunan bir markete giren hırsızlar, son günlerde oldukça popüler olan Dubai çikolatası çaldı.

Görüntülerde gençlerin diğer çikolataları alırken Dubai çikolatalarını da ceplerine koyduğu görüldü.

İşte o video

Dubai çikolatasını bu denli hayatımıza sokan Tiktok fenomeni Maria Vehera'nın milyonlarca izleyen videosu:

https://www.tiktok.com/@mariavehera4/video/7395987598574931232?q=maria%20vehera&t=1730639085930

Sosyal medyanın pazarlama harikası: Dubai çikolatası 1

Pastaneler, kuruyemişçiler, kafeler, çikolata markaları kıyasıya bir rekabetle kendi Dubai çikolatalarını üretiyor ve yüksek fiyatlarına rağmen şimdilik yok satıyor. 

1 / 14
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *