Vücudun temel bileşenlerinden biri olan proteine dünya genelinde yeterli erişimin olmaması nedeniyle alternatif protein kaynaklarına yönelik girişimler hız kazandı.
O girişimlerden biri de Türkiye'de hayata geçirilen Algolina. Protein oranı oldukça yüksek olan spiriluna tütü yosunlar yetiştirerek, toz halinde gıda katkısına dönüştüren şirket, üretimini artırmak için yeni entegre mikroalg üretim tesisi yatırımının fizibilite çalışmalarını sürdürüyor.
Spirulina nedir?
Avrupa ve Körfez ülkelerine ihracat yapmaya başladıklarını ve Avrupa'nın fonksiyonel gıda tedarikçisi olmayı hedeflediklerini kaydeden Algolina kurucusu ve CEO’su Fatih Furkan Akkaya, “Bugün özellikle Amerika’da bozuk beslenmeye alternatif olarak diyet listelerinde önerilmeye başlanan gıda tozu karışımlarının ana unsuru spirulinadır.
Spirulina'nın faydaları neler?
Spirulina o kadar besleyici bir ürün ki, ziraat fakülteleri aracılığıyla yarış atları, arıcılık, kanatlı hayvanlar, evcil hayvanlar ve balıklar için besin takviyesi olarak da farklı çalışmalara konu ediliyor” diyor.
Spiriluna nerede kullanılıyor?
Protein desteği olarak kullanılan mavi-yeşil alg yosun türü olarak bilinen spirulina’nın yanı sıra, global pazarlarda rağbet gören “phycociyanin” “chlorella”, “astaksantin” gibi nitelikli mikroalgleri üretip, işleyerek daha nitelikli kılmayı hedeflediklerini aktaran Akkaya, “Doğal besinleri yine doğal kaynakları kullanarak insanlığa sunmak istiyoruz. Yerli ve milli bir marka olarak, Türkiye’den Körfez ve Avrupa pazarına yaptığımız ihracatlar yatırımcıların ilgisini çekiyor. Şu an bazı Avrupalı yatırımcılardan teklif alıyoruz. Özellikle bu teklifleri Körfez fonlarının yatırım yaptığı şirketler yapıyorlar" dedi.