Gıda Bülteni Gıda İlacınızı alırken dikkat etmeniz gereken gıdaları biliyor musunuz?

İlacınızı alırken dikkat etmeniz gereken gıdaları biliyor musunuz?

İlaç kullanırken alkol tüketiminin yanı sıra, yiyecek ve içecek seçimlerimizin de tedavi sürecini etkileyebileceğini asla unutmayın! Birçok gıda maddesi ilaçların emilimini, etkisini veya yan etkilerini değiştirebilir. Bu yüzden, ilaç kullanırken dikkatli olmak ve doktorun önerilerine uymak oldukça önemli.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İlaç aldığımızda, tıpkı yiyeceklerde olduğu gibi, bunlar bağırsaklarımızda ve ardından karaciğerimizde parçalanır ve bu ikisi birbirini karmaşık şekillerde etkileyebilir; böylece bazı yiyecekler ilacın etkilerini artırabilirken, bazıları da ilacın etkisini durdurabilir; bunların ikisi de elbette tehlikeli olabilir. Cincinnati Üniversitesi'ndeki James L. Winkle Eczacılık Fakültesi'nde eczacılık uygulamaları profesörü olan Bethanne Brown ilaçlar ile birlikte hangi gıdaların nasıl etkileşime girdiğini açıklıyor.

Kan basıncını düzenleyen ilaçlarda potasyum alımı sınırlandırılmalı  

Muz, avokado, domates ve kuru kayısı gibi potasyum açısından zengin yiyeceklerle birlikte kan basıncını düşüren ACE inhibitörleri (kan basıncını düzenleyen ilaçlar) alırsanız, vücudunuzda yüksek potasyum seviyeleri oluşabilir ve bu da potansiyel olarak tehlikeli kalp aritmilerine yol açabilir. Bu nedenle, bir ACE inhibitörü alırken potasyum açısından zengin yiyeceklerin tüketimini sınırlamalı. Bazı ACE inhibitörlerinin yemeklerden en az bir saat önce alınması önerilir. 

Greyfurt 100’den fazla ilaçla etkileşime giriyor

Şaşırtıcı gelebilir ama greyfurt, potansiyel olarak tehlikeli şekillerde bir dizi ilaçla etkileşime girer. 1989 yılında, bir doktor alkolün belirli bir tansiyon ilacı üzerindeki etkilerini keşfetti. Alkolün tadını gizlemek için greyfurt suyu kullandı. Ancak greyfurt suyunun kendisinin tansiyon ilacının aktivitesini 3 kat artırdığı ortaya çıktı! Bunu üzerine greyfurt incelendi ve şimdi 100'den fazla ilaçla etkileşime girdiği keşfedildi. Furanocoumarins adı verilen kimyasal bileşikler içeren greyfurt, karaciğerde ilaçları parçalayan enzimleri, vücut için 'ana' kan kaynağına ulaşmadan önce bloke ediyor. Bu, bazı ilaçların kandaki konsantrasyonlarının tehlikeli derecede yüksek seviyelere çıkabileceği anlamına geliyor. 

Bir greyfurt bazı kolesterol ilaçlarının etkisini 13 kat artırabiliyor 

Bir greyfurt veya bir bardak greyfurt suyu, bazı kolesterol ilaçlarının etkisini 13 kat artırabiliyor! Greyfurtla etkileşime giren çok fazla ilaç var, bunları listelemek mümkün değil, ancak bunlara bazı statinler, bazı aritmi ilaçları, bazı antipsikotik ilaçlar, bazı nakil ilaçları, bazı erektil disfonksiyon ilaçları dahil. 

Yeşil yapraklı sebzeler ve kuru erik ilaçları etkiler mi?

Lahana, brokoli, ıspanak, pazı, gibi yeşil yapraklı sezeler ve özellikle kuru erik, bazı bitkisel yağlar gibi nispeten yüksek seviyelerde K vitamini içerir. K vitamini kan pıhtılaşmasını teşvik edebilir; bu nedenle varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, dikkatli olun çünkü bu yiyecekler ilaca karşı etki edecektir. Hatta aşırı yeşil çay içmenin bu soruna neden olma potansiyeli var. Ancak, yeşillikleri eslenmenizden tamamen çıkarmayın; sadece bir gün aşırı miktarda tüketmekten kaçının, bu size aniden K vitamini desteği sağlar.,

Tiramin hangi gıdalarda var? 

Tiramin, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir amino asittir. Vücudumuz aslında tiramini parçalamada çok iyidir, ancak MAOI (monoamin oksidaz inhibitörleri) adı verilen depresyon için belirli ilaçlar kullanıyorsanız, vücudunuzdaki tiramin seviyeleri vücudun bunları işleyebileceği noktanın ötesine geçebilir ve kan basıncı yükselebilir. Tiramin, marmite gibi herhangi bir maya özütü, salamura edilmiş, kürlenmiş, tütsülenmiş veya fermente edilmiş balık ve et gibi yiyecekler, eskimiş kokulu peynirler ve bazı alkollü içecekler dahil olmak üzere çok çeşitli yiyeceklerde bulunur. 

Bazı antibiyotikleri kullanırken kalsiyumdan kaçının

Tetrasiklin sınıfındaki antibiyotikler (bakteriyel zatürre ve diğer enfeksiyonları tedavi etmek için reçete edilen doksisiklin ve minosiklin dahil) ve siprofloksasin (yine zatürre ve diğer enfeksiyonlar için reçete edilen kinolon sınıfından) süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerindeki kalsiyum ilaç emilimini engelleyebilir ve bu da ilacın enfeksiyonunuzu etkili bir şekilde tedavi etme yeteneğini tehlikeye atabilir. Bu antibiyotiklerden birini almadan bir saat önce veya aldıktan iki saat sonra kalsiyum içeren yiyeceklerden kaçınmanın en iyi yoldur.
 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *