Tropikal meyve üretimi, Türkiye’nin tarım sektörüne yeni bir ivme kazandırdı. Bu meyvelerin üretimi, iç pazarda tüketiciye yeni seçenekler sunarken ihracat potansiyeli de yaratıyor.
Düşük maaliyetle iyi kazançlar sağlayan tropikal meyve yetiştiriciliği Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgelerinde başta mango ve avokado olmak üzere olumlu sonuçlar alınabiliyor.
Karadeniz Bölgesi’nde Ordu’da mango, ejder meyvesi, papaya, armut guava, çilek guava, kumkuat, ananas ve passiflorının da aralarında bulunduğu 25 farklı tropikal meyve yetişiyor.
Marmara’da yaban mersini, İç Anadolu’da ise pikan cevizi yetiştirmek için iklim koşulları oldukça uygun.
Türkiye’de 40’dan fazla tropikal meyve yetiştiriliyor
Türkiye'de 2000'li yılların başında hobi bahçeleri için yurtdışından getirilen materyallerle başlayan tropik meyve yetiştiriciliği yerli fidanların da katkısıyla artmaya devam ediyor.
Alanya’da muz dışında son yıllarda avokado, mango, ejder meyvesi, pamelo, lychee (liçi) ve lime limon gibi 40’tan fazla ürün yetiştiriliyor. Üretim ağırlığı açısından bakıldığında muz ve avokado ilk sırada yer alıyor.
Muz üretimi 12 bin dekar örtü altı, 9 bin 500 dönüm de açık alanda yapılırken avokado üretimi ise 17 bin dekar, mango 2 bin 300 dekar, papaya bin 300 dekar, ejder meyvesi bin 700 dekar, pepino 500 dekar ve kiwano üretimi 700 dekarlık alanda yapılıyor.
19 milyon 873 dolar ihracat yapıldı
Avokado ihracatı Rusya, Ukrayna, Romanya, Macaristan ve Bulgaristan’a yapılırken yıllık üretim kapasitesinin 2024-2025 yılları için 150 milyon adet üretim olacağı tahmin ediliyor.
Papaya üretiminin ise bu yıl 7 bin ton yapılması bekleniyor ve ihracatı Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere AB ülkelerine yapılacak.
Türkiye'deki tropikal meyve üretiminin yüzde 75'i Batı Akdeniz'de yapılırken, Ekim ayı sonu itibariyle Türkiye’den 19 milyon 873 dolar ihracat yapıldı.