Ramazan ile özdeşleşen ve Türkiye'de de iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen hurma, oldukça sağlıklı bir besin.
Hurma sağlıklı mı?
Hem vitamin hem de lif açısından zengin bir meyve olan hurma, Suudi Arabistan başta olmak üzere, İsrail, Filistin, İran, Irak, Ürdün, Tunus ve Pakistan'dan ithal ediliyor.
Hurma yaş bir meyve olduğu için, kurutulması esnasında hem mantar oluşumuna hem de patojenik mikroorganizmalara açık bir gıda ürünü.
Hurma alırken nelere dikkat edilmeli?
Bu nedenle hurma gıda güvenliği açısından risk taşıyan bir meyve. Avrupa Birliği'nin Gıda Alarm Sistemi'ne yansıyan bildiriye göre, bu riskler arasında salgına yol açan norovirüs de var.
İran hurmasında norovirüs saptandı
AB sistemindeki bildiriye göre 11 Aralık 2024'te Slovenya'daki market kontrolü esnasında, İran'dan ülkeye ithal edilerek satışa sunulan hurmalarda norovirüs olduğu tespir edildi. Yapılan analizde hurmalarda virüs bulunduğunun saptanmasının ardından hem Slovenya hem de Hırvatistan vatadaşlarına İran'dan gelen ilgili parti ürünün tüketilmemesi konusunda uyarı yayınladı.
Norovirüs Nedir?
Norovirüsler Caliciviridae ailesi içinde yer alan küçük, zarfsız, pozitif yönlü RNA virüsleridir. Tüm dünyada erişkin ve çocuklarda görülen ishallerin önemli bir kısmından sorumludur. Hastalık bütün yıl boyunca görülebilir ve her yaştan insanları, açık ve kapalı toplulukları etkileyebilmektedir. İshal şikâyeti ile hekime başvuran erişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinden norovirüsler sorumludur. Norovirüsler aynı zamanda virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının yüzde 60-95'ini oluşturmaktadır.
Norovirüs nasıl Bulaşır?
Virüsün bulaşması, gıda zincirinin erken dönemlerinde kanalizasyon kontaminasyonu veya gıda zincirinin ilerleyen dönemlerinde kişisel hijyen eksikliği yoluyla gerçekleşebilir. Kişiden kişiye temas, çevre kontaminasyonu ve gıda ve su yoluyla bulaşma gerçekleşebilir.
Bulaşma sıklıkla yuvalarda, göçmen kamplarında, tatil yapılan kamplarda, hastanelerde, okullarda, restoranlarda, gemilerde, askeri birliklerde ve aile içi bireylerde görülmekte ve bu gruplarda salgınlar yapabilmektedir. Norovirüs salgınları genellikle, kişiden kişiye temas, kirlenmiş su ve gıda ile oluşmaktadır.
Norovirüs belirtileri nelerdir?
Kuluçka süresi 18-72 saattir. Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlayan karın ağrısı görülür. Genel olarak ishal ve kusma beraber bulunur. Hastada günde 4-8 kez, kansız, mukussuz orta miktarda dışkılama görülür. Hastaların yarısında hafif dereceli bir ateş (37.5 0C) olabilir. Sıklıkla karın ve kas ağrısı, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik olabilir. Klinik belirtiler 24-72 saat devam eder. Küçük çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık yetmezliğinde daha çok semptomatik enfeksiyon ve kronik ishale neden olabilir.
Norovirüs nasıl tedavi edilir?
Klinik belirtilerinin yanı sıra hastalığa özgü laboratuvar yöntemleri ile yapılan inceleme sonucunda tanı konulur. Hastalık belirtisi gösteren kişiler derhal hekime başvurmaları gerekmektedir. Sağlık kuruluşlarında hastalığa özgü tedaviler uygulanmaktadır.
Norovirüsten korunma Yolları Nelerdir?
Su ve gıda kaynaklarının kirlenmesini önleyici önlemler alınmalıdır. Norovirüslerin henüz geliştirilmiş bir aşısı yoktur.
Kimler Riskli Gruptadır?
Hamile ve emziren kişilerin hasta olması durumunda derhal hekime başvurmaları, hekim onayı olmadıkça ilaç almamaları gerekmektedir.