Gıda Bülteni Gıda Hormon bozucu kimyasala yasak geldi!

Hormon bozucu kimyasala yasak geldi!

Hormon sistemini bozan BPA'nın, gıda ve içeceklerle temas eden ürünlerde kullanımı Avrupa Birliği'nde yasaklandı. Yasak, Türkiye'deki gıda ve içeceklerle temas eden ambalaj, plastik ve metal kutular ile içecek şişelerini de ilgilendiriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Avrupa Komisyonu, gıda ile temas eden malzemelerde Bisfenol A (BPA) kullanımının yasaklanmasını kabul etti. 

Yasak, BPA'nın metal kutular, yeniden kullanılabilir plastik içecek şişeleri, su dağıtım soğutucuları ve diğer mutfak eşyaları gibi yiyecek veya içecekle temas eden ürünlerde kullanılmasına izin verilmeyeceği anlamına geliyor.

BPA'nın zararları neler?

Yasak kararı Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Otoritesi'nin(EFSA) BPA'ya yönelik bilimsel değerlendirme raporu uyarınca alındı. EFSA'nın bilimsel uzmanları, yeni bir değerlendirmede, Bisfenol A'nın (BPA) tüm yaş gruplarındaki tüketiciler için bir sağlık endişesi olduğu sonucuna vardı. Bisfenoller, üreme ve endokrin sistemlerine de zarar veriyor. 

BPA bağışıklığı zayıflatıyor!

EFSA uzmanları, bilimsel kanıtların kapsamlı bir değerlendirmesi ve kamuoyunun görüşlerinin alınması sonucunda, bağışıklık sistemi üzerinde potansiyel olarak zararlı sağlık etkilerini tespit etti.

Bilimsel raporda, “Çalışmalarda, dalakta T helper adı verilen bir tür beyaz kan hücresinin yüzdesinde artış gözlemledik. Bunlar hücresel bağışıklık mekanizmalarımızda önemli bir rol oynuyor ve bu tür bir artış alerjik akciğer iltihabı ve otoimmün bozuklukların gelişmesine yol açabilir” denildi.

BPA nedir? hangi ürünlerde BPA VAR?

BPA, bazı plastik ve reçinelerin üretiminde diğer kimyasallarla birlikte kullanılan bir kimyasal maddedir. BPA örneğin polikarbonat plastikte kullanılır, su sebilleri, yiyecek saklama kapları ve yeniden kullanılabilir içecek şişeleri yapmak için kullanılan şeffaf ve sert bir plastik türüdür. Bu madde ayrıca yiyecek ve içecek kutuları ve fıçıları için koruyucu kaplamalarda ve astarlarda bulunan epoksi reçineleri üretmek için de kullanılır.

BPA Türkiye'de yasak mı?

AB'deki BPA yasağı Türkiye'yi de ilgilendiriyor. Türkiye'den yapılan ihracatlarda BPA krterine yönelik bir uyarı yayınlayan Ticaret Bakanlığı, “Bu kapsamda, AB'de üç yaş altındaki bebek ve çocuklar için gıda ile temas eden ürünlerde kullanımı halihazırda 2018 yılından beri yasak olan BPA'nın, söz konusu mevzuat ile gıda ve içeceklerle temas eden ürünlerde, metal kutuların kaplaması, yeniden kullanılabilir plastik içecek şişeleri, su dağıtım soğutucuları ve diğer mutfak gereçleri gibi ürünlerde yasaklanması söz konusu olacaktır” uyarısını yaptı. 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *