Gıda Bülteni Gıda Gıda ambalajlarında binlerce toksin insan sağlığını tehdit ediyor!

Gıda ambalajlarında binlerce toksin insan sağlığını tehdit ediyor!

Zürih merkezli Food Packaging Forum tarafından yapılan hakemli bir araştırma, gıda teması için onaylanan 3 bin 600'den fazla kimyasalın insanlarda bulunduğunu ve bu kimyasalların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ortaya koydu. Metaller ve PFAS'lar gibi bileşiklerin sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğu belirtilirken, durumun daha fazla incelenmesi gerektiği vurgulandı. Gıda ambalajları, mutfak eşyaları ve gıda işleme ekipmanlarındaki toksik maddelere maruz kalma riski konusundaki düzenlemelerin yetersiz olduğu ifade edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Gıda teması kimyasalları daha fazla incelenmeli

Yapılan araştırmada kimyasallara insan kanında, saçında veya anne sütünde rastlandı. Bu kimyasallar arasında PFAS, bisfenol, metaller, ftalatlar ve uçucu organik bileşikler gibi toksik olduğu bilinen bileşikler bulunuyor. Birçoğu kanser, hormon bozukluğu ve diğer ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılı. Diğer birçoğu ise  koruyucu olarak kullanılan sentetik antioksidanlar ve ambalajlardaki mürekkebi sabitleyen oligomerler gibi çok sınırlı kamu toksikolojik profilleri olan maddeler. Çalışmanın yazarları, gıda teması kimyasallarının daha fazla incelenmesi gerektiğini söylüyor.

14 bin kimyasal üzerinden araştırıldı 

Food Packaging Forum'dan çalışmanın ortak yazarı Birgit Geueke, “Kesinlikle endişe verici olan şey, bazı tehlikeli kimyasalların ambalajlardan gıdaya geçtiğini gösteren güçlü bir bağlantımızın olması. Dolayısıyla ambalajlardan kaynaklanan maruziyete katkıda bulunmasıdır” dedi. Çalışmaya, gıda teması için onaylanmış yaklaşık 14 bin kimyasal tanımlandı. Her birinde insan birikimine dair kanıt için veri tabanları belirlendi ve bilimsel literatürü kontrol edildi. En kötü suçlular arasında büyük ölçüde düzenlenmemiş ve binlerce kimyasal içerebilen bir malzeme olan plastik yer aldı.

AB’nin katı düzenlemeleri olsa da yetersiz 

Geueke, metal kutulardaki silikon ve kaplamaların da toksik veya yeterince incelenmemiş bileşikler içerebileceğini söyledi. Birçok kâğıt ve karton ürün yakın zamana kadar PFAS ile işleniyordu ve bir plastik tabakası içerebiliyordu. Avrupa Birliği, PFAS gibi bazı kimyasallar için daha katı düzenlemeler getirmiş olsa da Geueke'ye göre “Hâlâ iyileştirme için çok adım atılması gerekiyor. Çözüm ise daha sıkı düzenlemeler yapılması gerekiyor” diyor.
 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *