Gıda Bülteni Foto Galeri Ölümcül bakterilere karşı güvenli gıdanın 10 kuralı

Ölümcül bakterilere karşı güvenli gıdanın 10 kuralı

Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar, her yıl binlerce ölüme yol açıyor. En son can kayıpları da ABD'de gerçekleşti. Mc Donald's'daki soğanda ve organik havuçlardaki E.coli bakterisinden kaynaklanan salgın sonrası, güvenli gıda tüketimi her zamankinden daha da önemli hale geldi. Peki gıda güvenliğini nasıl sağlayabiliriz? Riskli gıdaları nasıl güvenli hale getirebiliriz? Bu soruların en doğru yanıtı uluslararsı sağlık otoritesi, Dünya Sağlık Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) talimatlarında gizli. İşte DSÖ'nün güvenli gıda tüketimine yönelik 10 öğüdü:

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 1

GIDA İŞLEMİ İÇİN GÜVENLİ GIDA SEÇİN

Sebze, meyve gibi gıdalar tabii hallerinde en iyi iken, diğerleri ise ancak işlendiğinde güvenli olurlar. Örneğin; işlenmemiş süt yerine, pastörize edilmiş süt satın alın veya şok dondurma işlemine tabii tutularak dondurulmuş tavuğu seçin.
 

1 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 2

YEMEK ISITMADA 75 DERECE KURALI

Pişirilmiş gıdalar bütünü ile tekrar ısıtma işlemine tabi tutulur. Yeniden ısıtma, depolama sırasında oluşabilecek mikroorganizmalara karşı en iyi koruma şeklidir. Bir kez daha yeniden ısıtma, gıdaların bütün kısımlarının en az 75°C’ye ulaşması gerektiği anlamına gelmektedir.

2 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 3

PİŞİRİLMİŞ GIDALAR VE ÇİĞ GIDALAR ARASINDAKİ TEMASI ÖNLEYİN

Güvenle pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az bile olsa temas ettiğinde bozulma olabilir. Örneğin; tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası yıkanmaksızın, pişmiş tavuğun parçalanmasında kullanılmaz. 
 

3 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 4

GIDALARI, BÖCEKLER, KEMİRGEN VE DİĞER HAYVANLARDAN KORUYUN

Hayvanlar, gıda kaynaklı hastalıklara sebep olan mikroorganizmaları taşırlar. Gıdaları, sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak en iyi korumadır. 
 

4 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 5

KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARINA UYUN

Gıdaların hazırlanışı işlemine başlanmadan önce ve her bir ara verme (kesinti) sonrası , eller çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Balık, et, veya tavuk gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra diğer gıdaların işlemine başlamadan önce eller tekrar yıkanmalıdır. Ellerinizde yara varsa eldiven kullanarak durumdan emin olun.
 

5 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 6

GIDALARINIZI TAM OLARAK PİŞİRİN

Mükemmel yapılan bir pişirme ile tüm mikroplar öldürülür. Gıdanın bütün kısımlarının en az 75°C’ye ulaşması gerekir. Tavuğun pişirildiğinde bile kemik yanında halen pişmemiş kısım kalabilmektedir. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözünmelidir. 
 

6 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 7

PİŞMİŞ GIDALARI VAKİT GEÇİRMEKSİZİN HEMEN YİYİN

Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Güvenli tüketim için pişmiş besinlerısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmelidir. 
 

7 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 8

PİŞİRİLMİŞ GIDALARI DİKKATLİCE DEPOLAYIN

Gıdaları güvenli bir şekilde hazırlamak için 60°C üzerinde sıcak ve de 10 °C altında soğuk ortamlarda depolayın.
 

8 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 9

TÜM MUTFAK YÜZEYLERİNİ DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE TEMİZ TUTUN

Gıdalar kolaylıkla bozulduğundan, gıda hazırlanması için kullanılan her yüzey temiz tutulmalıdır. Temizlik sırasında kullandığınız bezlerin temizliğine özen gösterin. Kullanımı bittikten sonra bezleri iyice yıkayıp kurumasını sağlayın.
 

9 / 10
Güvenli gıdada 75 derece kuralı 10

TEMİZ SU KULLANIN

Temiz su içmek için önemli olduğu gibi gıda hazırlanması için de çok önemlidir. Eğer su stokları hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, gıdaya ilave etmeden önce suları kaynatın. 
 

10 / 10
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *