Gıda Bülteni Beslenme Uzun ömürlü dişler sağlıklı beslenmekten geçiyor

Uzun ömürlü dişler sağlıklı beslenmekten geçiyor

Diş ve diş eti sağlığı, sadece ağız bakımıyla değil, aynı zamanda doğru beslenme ile de yakından ilgili. Sağlıklı bir ağız yapısını korumanın en etkili yollarından biri, diş dostu besinleri tüketmek ve zararlı gıdalardan kaçınmak. Peki, diş sağlığını destekleyen besinleri biliyor musunuz? Dişlerinizin uzun ömürlü olması için hangi gıdalardan uzak durmalısınız?

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının gelişimini önlemek ve tedavi sonrası sağlığı korumak için diş temizliği kadar beslenme alışkanlıkları da büyük önem taşıyor. 

Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, bazı besinlerin dişleri güçlendirirken, bazılarının da çürük ve diş eti hastalıklarına neden olabildiğini söyledi. 

Çürük oluşumunun en büyük nedeninin fazla şeker tüketimi sonrası yeterli ağız bakımı yapılmadığına işaret eden Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi şu bilgileri verdi:

“Özellikle şekerli gıdalar, ağızdaki bakteriler tarafından aside dönüştürülerek diş dokularına zarar verir. Beyaz ve esmer şeker, reçel, pekmez, çikolata, şekerlemeler, tatlılar ve hazır meyve suları gibi yapışkan yiyecekler çürük riskini artıran besinler arasında yer alır. Asitli ve gazlı içecekler de diş minesini aşındırarak hassasiyete yol açabilir. Rafine karbonhidrat içeren besinler ise ağızda şekere dönüşerek diş çürüğüne sebep olabilir.”  

Asitli yiyecekler dişleri çürütür mü?

Diş minesini aşındırarak diş erozyonuna besinler arasında asitli içecekler, sirke, turunçgiller ve şarap gibi ürünlerin bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, bu tür gıdaların tüketimi sonrasında bol su içilmesini önerdi. Bunun ağız içi asit seviyesini dengelemeye yardımcı olacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Önemli olan şekerli ve asitli yiyeceklerin tüketimini azaltmak, bu tür gıdaları ana öğünlerle birlikte tüketmek ve yatmadan önce bu besinlerden kaçınmak diş sağlığını koruma açısından önemli. Dişlerin fırçalanması da yemeklerden hemen önce veya hemen sonra yapılmamalıdır”

Peynir asit riskini dengeler mi?

Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, dişleri güçlendiren besinler hakkında da bilgi verdi. Kalsiyum, fosfor ve kazein içeren süt ve süt ürünlerinin (süt, yoğurt, peynir) faydalarını anlattı. Dirikan İpçi, özellikle peynirin, şekerli bir gıda tüketildikten sonra ağızdaki asit seviyesini dengeleyerek çürük riskini azaltabilme özelliği olduğundan bahetti. 

“Havuç ve kereviz gibi sert ve lifli sebzeler ile meyveler, dişleri mekanik olarak temizlerken, tükürük salgısını artırarak dişlerin doğal yolla temizlenmesine yardımcı olur. Çay da içerdiği florür sayesinde diş çürüklerine karşı koruyucu etki gösterebilir.” dedi.  

C Vitamini diş eti hastalıklarına iyi gelir mi? 

Diş eti sağlığının korunmasında ise C vitaminin oynağı role değinen Dirikan İpçi, “C vitamini eksikliği diş eti hastalıklarına neden olabileceğinden, turunçgiller, kivi, çilek ve biber gibi C vitamini açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. 

Ayrıca, antioksidan içeren C ve E vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirerek diş eti sağlığını destekler. Omega-3 içeren balık ve keten tohumu gibi besinler ise iltihap önleyici özellikleri sayesinde diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.” önerilerini getirdi.

Altınbaş Üniversitesinden Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, sağlıklı diş ve diş eti için şekerli ve asitli gıdaları sınırlamak, dengeli beslenmek ve düzenli ağız bakımını ihmal etmemek gerektiğine değindi. 

Süt ürünlerinin, şekersiz çay, tam tahıllar ve lifli sebzelerin diş sağlığına katkıda bulunduğunun altını çizdi. Dirikan İpçi’ye göre, diş ve diş eti sağlığını korumanın temel taşları ise şöyle: Günlük olarak düzenli diş fırçalama, doğru arayüz temizliği ve profesyonel diş hekimi kontrolleri ile birlikte, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme alışkanlığı.

Dişlerimizi günde kaç defa fırçalamalıyız? 

Dişlerin günlük olarak en az iki kez fırçalanması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, en doğru diş fırçala tekniği hakkında bilgi verdi.

“Kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce iki dakika boyunca dişlerin fırçalanması ve en az bir kez diş aralarının doğru yöntemle temizlenmesi temel korunma prensiplerindendir. 

Diş fırçalama sadece dişlerin ön, arka ve üst yüzeylerini temizleyebilirken, arayüz temizliği için diş ipi veya arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Ayrıca düzenli profesyonel kontroller de ağız sağlığının korunmasında büyük bir rol oynar.”

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *