Koyun sütünden yapılan Casu Marzu, bilinçli olarak peynir sineklerinin (Piophila casei) yumurtalarını bırakmasına izin verilerek üretiliyor. İtalya'nın Sardunya adasında üretilen bu peynirin üretiminde sineklerin özel bir rolü var.
CASU MARZU NASIL TÜKETİLİYOR
Peynir sineklerinin larvaları, peynirin iç dokusunu parçalayarak fermente olmasını sağlıyor ve ona kremsi bir kıvam kazandırıyor. Ancak bu sürecin sonunda peynir, içindeki hareket eden canlı larvalarla tüketiliyor. Adada yaşayan peynirin bazı tüketicileri, peyniri kurtçuklarla birleştirmek için santrifüjden geçiriyor.
Casu Marzu Neden Tehlikeli?
Casu Marzu, Avrupa Birliği tarafından gıda güvenliği nedeniyle yasaklanmış durumda. Larvaların sindirim sisteminde canlı kalabilme ihtimali, bağırsak sorunlarına yol açabileceği için tüketimi riskli kabul ediliyor.
Ayrıca, peynirin aşırı derecede bozulmuş olması sağlık açısından başka tehditler de oluşturabilir.
SATIŞI YASAKLANAN PEYNİR
Tehlikelerine rağmen, Casu Marzu hâlâ Sardunya’da geleneksel bir lezzet olarak kabul ediliyor. Kaçak yollarla üretilip satılan bu peynir, özellikle yerel halk ve meraklı gurmeler arasında oldukça popüler. Hatta bazıları, larvaların canlı olmasının peynirin taze olduğunu gösterdiğine inanıyor.
Casu Marzu, ekstrem lezzetler arayan gurmelerin ilgisini çeken bir ürün olmaya devam ediyor. Ancak sağlık riskleri ve yasal engeller nedeniyle, bu sıra dışı peynirin ticari satışı yasaklı.
Dünyanın en tehlikeli peyniri olarak adlandırılan Casu Marzu'yu tüketen adadaki bazı çobanlar, peynirin güçlü lezzetini sevdiklerini söylüyor.